Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een iemand die na de opleiding algemeen fysiotherapie een specialisatie heeft gedaan in de manuele therapie. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor kan de manueel therapeut een aantal specifieke technieken gebruiken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Manipuleren of “kraken”

Een van de technieken die een manueel therapeut kan gebruiken is het manipuleren of “kraken” van gewrichten. Dit is een techniek waarbij blokkades in gewrichten snel opgelost kunnen worden. Daarna zorgt de therapeut samen met jou er voor dat deze gewrichten niet weer blokkeren om zo te zorgen dat het manipuleren niet doorlopend nodig is.

Wat behandelt een manueel therapeut zoal?