Fascia Integratie Therapie

Fascia Integratie Therapie, ook wel Fasciatherapie, is een nieuw behandelconcept binnen de fysiotherapie waarbij de fascia en triggerpoints behandeld worden. Deze therapie kan geïntegreerd toegepast kan worden, samen met andere behandelmethoden.

Fascia bestaat uit een bindweefselnetwerk door ons hele lichaam dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeeft. Ze geeft niet alleen mechanische steun en veerkracht, maar zorgt er ook voor dat alles met alles verbonden is. Het is dus van belang dat alle structuren zonder wrijving of beperking langs elkaar heen kunnen bewegen, anders kunnen verschillende klachten ontstaan.

De fascia is het orgaan in ons lichaam met de meeste zintuigen. Ze bevat ook veel zenuwuiteinden en deze kunnen pijn veroorzaken wanneer de fascia in een slechte conditie is.

Ook kan pijn en stijfheid komen door verklevingen in de fascia, bv. door minder of verkeerd bewegen of een slechte houding.
Het fasciale systeem staat direct in verband met het autonome zenuwstelsel (o.a. stressregulatie) en onze ademhaling.
Er zijn speciale behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren. De klachten waarmee patiënten komen kunnen zowel acuut als chronisch zijn.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut kan u helpen met de behandeling van bijvoorbeeld: