Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens

 
Voor patiënten met etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens (medische term) genoemd, bieden wij een gesuperviseerde looptraining en leefstijlbegeleiding aan. De oorzaak van deze aandoening is perifeer arterieel vaatlijden. Bij deze aandoening is er sprake van een vernauwing in de slagaders van de benen, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar de benen vervoerd wordt. Tijdens of na inspanning kan men daardoor pijn ervaren in de benen, waardoor patiënten vaak even stilstaan om de pijn te maskeren. Vandaar de naam etalagebenen. 

Wat is de oorzaak?


Etalagebenen worden veroorzaakt door perifeer arterieel vaatlijden. Bij deze aandoening is er sprake van een vernauwing in de slagaders van de benen, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar de benen vervoert wordt. De vernauwing is het gevolg van slagaderverkalking. Dit wordt veroorzaakt door opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed kan pijn of een krampachtig gevoel in de benen ontstaan.

Symptomen


-          Pijn of doof gevoel in het been optredend bij inspanning of na inspanning.
-          Krampachtig gevoel in de benen.
-          Koude voeten en/of verdikte teennagels.
-          Wondjes aan je voeten of onderbenen herstellen minder snel en gaan eerder zweren.

Behandeling


Samen met de fysiotherapeut wordt er gekeken naar een passend behandelplan. De primaire behandeling zal bestaan uit gesuperviseerde looptraining, waarbij aandacht wordt gelegd op het vergroten van de (pijnvrije) loopafstand. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan het verbeteren van de conditie en een actievere leefstijl. Samen proberen wij uw klachten te verbeteren en te zorgen dat u minder problemen ervaart tijdens uw dagelijkse activiteiten. Binnen 3 maanden wordt er naar zelfstandigheid toegewerkt en zijn de resultaten vaak al goed te merken.  

Vergoeding


Zorgverzekeraars vergoeden 37 behandelingen vanuit de basisverzekering (m.u.v. Zilveren kruis/Achmea) in één jaar. Er is hiervoor een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Voor dit traject is geen aanvullende verzekering nodig. Wel heeft het inspraak op uw eigen risico (vaak €385-, euro tenzij uw eigen bijdrage is verhoogd). Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen.