Op zaterdag 1 juni van 10:30 tot 15:30 uur houden wij een Open Huis. Wij nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen en te ontdekken wat wij te bieden hebben.

Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeemtherapie?

Bij oedeem is de hoeveelheid vocht die in het lichaam overmatig aanwezig, of de verdeling van het aanwezige vocht, abnormaal. Dit uit zich vaak in spanning van de huid, een zwaar gevoel en een toename van de omvang van het betreffende lichaamsdeel.

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 50 tot 65% uit vocht, dat vocht bevindt zich rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Veel lichaamsprocessen verlopen via vocht, denk bijvoorbeeld aan het transporteren van hormonen, immuunreacties en het uitwisselen van stoffen.

De oedeemtherapeut heeft naast de opleiding tot algemene fysiotherapeut een aanvullende opleiding gedaan tot oedeemtherapeut, waarbij de therapeut gespecialiseerd is geraakt op het verbeteren van de circulatie en het verminderen van vocht middels speciale technieken.

Speciale technieken

De oedeemtherapeut gebruikt speciale technieken om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen. Er kan gebruikt worden gemaakt van manuele lymfdrainage, compressietherapie, lymftaping, fascietechnieken, oefentherapie en ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan een oedeemtherapeut pakkende adviezen geven over leefregels en een gezonde leefstijl.

Wat behandelt de oedeemtherapeut?

  • Primair lymfoedeem (aangeboren lymfaandoening)
  • Secundair lymfoedeem (niet aangeboren lymfaandoening)
  • Traumatisch oedeem (ontstekingsreacties, infecties, kneuzingen, operatie)
  • Lipoedeem (chronische aandoening vetweefsel)
  • Veneus oedeem (trombose, spataderen)
  • Littekens