Op zaterdag 1 juni van 10:30 tot 15:30 uur houden wij een Open Huis. Wij nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen en te ontdekken wat wij te bieden hebben.

Knie Artrose shockwave

Shockwave therapie bij knie artrose (slijtage)


Wat is artrose van de knie?
Bij artrose van de knie verandert het kraakbeen in uw knie, het kraakbeen neemt af van kwaliteit en kan zelfs verdwijnen. Kraakbeen bevind zich aan het eind van twee botstukken van het bovenbeen en onderbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad. Zo kan uw knie makkelijk buigen, draaien en strekken. Bij artrose is het kraakbeen dun en niet glad.
Ook is het laagje cellen (slijmvlies) aan de binnenkant van de knie steeds ontstoken. Na een tijd worden de botten aan de randen ook breder.
Kraakbeen helpt het gewricht soepel te bewegen. Daarnaast heeft het een belangrijke functie in het opvangen van de krachten die de knie ondergaat bij bewegen en lopen. Effectieve behandeling Knieartrose (gonartrose) door het gebruik van Shockwave therapie.
Recente onderzoeken tonen aan dat shockwave therapie pijn en stijfheid bij knieartrose vermindert. Ook is aangetoond dat de artrose patiënt meer lichamelijke activiteiten kan doen na de behandeling van shockwave.

Tijdens het onderzoek is gebleken dat shockwave therapie de gewrichtsmobiliteit vergroot; het loopvermogen doet toenemen en de maximale loopafstand en algemeen dagelijkse activiteiten verbetert.

 

Shockwave therapie bij Knieartrose
Kraakbeencellen hebben belasting nodig. Doordat de artrose klachten pijn en stijfheid veroorzaken neemt de belasting vaak af wat het proces van artrose kan versnellen. Door de pijn dempende werking van shockwavetherapie kunt u overdag meer activiteiten ondernemen. Dit zorgt ervoor dat de cellen in beweging komen, in beweging blijven en bovenal belastbaar blijven. U blijft uw spieren gebruiken en de stabiliteit van uw kniegewricht zal niet verder achteruit gaan en u zou het zelfs kunnen verbeteren. U kunt de artrose klachten zo controleren en het proces aanzienlijk vertragen.


Shockwave zorgt voor een toename van osteoblastische activiteit. Dit wil zeggen dat er door de shockwaves nieuw botweefsel wordt aangemaakt. Er ontstaat een toename van de botmatrixafzetting door de mineralisatie ontstaat botweefsel. Dit verbetert de staat van het subchondraal bot en de homeostase in het gewricht. Een tweede effect is de aanleg van nieuwe bloedvaatjes (neovascularisatie) en een lokaal verhoogde celstofwisseling De progressie van artrose wordt hierdoor afgeremd. Het subchondraal bot is immers zeer belangrijk voor de voeding van het kraakbeen en heeft een belangrijke schok dempende functie. Een kleine verandering in de samenstelling van het subchondraal bot vergroot de belasting en slijtage van het kraakbeen aanzienlijk.

Houd u er rekening mee dat shockwave therapie het kraakbeen niet kan herstellen. Shockwave therapie zorgt ervoor dat uw knie langer functioneel te gebruiken blijft. Het is daarom raadzaam om naast shockwave therapie altijd een traject met oefentherapie te volgen.

 

Vergoeding Fysiotherapie vanuit de basisverzekering.
U krijgt tot 12 behandelingen gedurende 12 maanden oefentherapie bij knie- of heupartrose vergoed uit de basisverzekering. Let op: de behandelingen vallen wel onder het eigen risico van de verzekerde. U overlegt samen met uw therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn. Is er een operatie aan uw knie of heup gepland? Dan krijgt u alleen een vergoeding uit de aanvullende verzekering.Wilt u een afspraak of meer informatie?

Wilt u zelf ook de gunstige effecten van shockwave therapie ervaren?
Maak dan een afspraak met een van onze therapeuten.