Dry Needling

Fysiotherapeuten maken tegenwoordig gebruik van dry needling. Dit is een moderne en uiterst effectieve techniek om spierknopen te laten verdwijnen. Deze knopen, ook wel triggerpoints genoemd, worden aangeprikt met een zeer dunne naald. De gunstige effecten hiervan zijn pijnvermindering en spierfunctieherstel.

Wat is dry needling?

Dry needling kan helpen bij spierproblemen in het gehele lichaam. Het is een specialisatie van de fysio– of manueeltherapeut waarbij spierknopen (myofasciale triggerpoints) en strakke spierbanden (taut bands) worden behandeld. Bij schouder-, rug- en knieklachten, maar ook bij mensen met chronische hoofdpijnklachten is het vaak effectief.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoop die vaak pijnlijk is bij aanraking. Het kan uitstralende pijn geven, welke je misschien herkent als jouw klacht. Iedere triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied. Zo kan een triggerpoint in de kleine bilspier uitstralende pijn veroorzaken in het gehele been. De therapeut behandelt daarom niet altijd op de locatie waar je de pijn ervaart.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geprikt die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend een spier wordt behandeld. Dry needling wordt toegepast bij het behandelen van triggerpoints en is, in tegenstelling tot acupunctuur, geen ‘energie-behandeling’.

Wat doet de therapeut?

De gespecialiseerde fysio- of manueeltherapeut zal eerst in een gesprek én functieonderzoek een analyse maken van de klachten. Wanneer de therapeut vaststelt dat uw klachten vanuit een triggerpoint veroorzaakt worden, kan hij overgaan tot behandelen door middel van dry needling.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje is vaak niet pijnlijk. Als de triggerpoint wordt aangeprikt, kan er een plotselinge aanspanning waargenomen worden. Dit noemen wij een ‘’local twitch response’’. Dit is een reflex en komt vrijwel altijd als een verrassing. Na deze twitch ontspant de spier zich snel. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. Het komt voor, dat je tijdens de behandeling gaat transpireren en/of het warm krijgt. Deze reactie is normaal en tijdelijk.

Wat gebeurt er daarna?

Veel mensen voelen na de behandeling verbetering van de bewegelijkheid. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Dit is meestal van korte duur (maximaal 72 uur). Wij adviseren om extra water te drinken. Dit helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen De therapeut zal eventueel oefeningen meegeven ter aanvulling op de behandeling.

Wat kost de behandeling het?

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysio-/manuele therapie en brengt daarmee geen extra kosten met zich mee.

Aanmelden of meer informatie?

Wilt u zelf ook de gunstige effecten van een dry needling behandeling ervaren?
Maak dan een afspraak met één van onze therapeuten.