Oncologische Revalidatie

Heeft u kanker of bent u hersteld van kanker? Dan begeleiden de AFP Fysiotherapeuten u graag tijdens uw revalidatie.
Oncologische revalidatie richt zich niet alleen op de behandeling van mensen met kanker en de problemen die dit met zich mee brengt, maar ook op de problemen die ontstaan ten gevolge van de behandelingen (in het ziekenhuis). U kunt hierbij denken aan:

  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke en stijve gewrichten en/of spieren
  • Onzekerheid over uw eigen lichaam
  • Conditieverlies

Bewegen

Veel mensen die ziek zijn spannen zich liever niet intensief in. Onderzoek wijst echter uit dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat u uw conditie behoudt, spierkracht opbouwt en uw dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren. Lichaamsbeweging maakt u fit, het zorgt voor ontspanning en veel mensen beleven er plezier aan.

“Lichamelijk was ik tijdens de eerste keer sporten onzeker. Met begeleiding van de fysiotherapeut leerde ik dat ik meer kon dan ik thuis durfde en deed. Ik werd vrolijk van weer lekker bezig zijn”.

Door deel te nemen aan een beweegprogramma kunt u in een veilige omgeving onder deskundige begeleiding weer in beweging komen. Daarnaast zijn de psychische aspecten van het (samen) bewegen belangrijk: het contact met lotgenoten kan bijdragen aan erkenning, herkenning en begrip.

Wat mag u verwachten?

  • U krijgt voldoende energie om uw normale bezigheden (deels) weer op te pakken
  • U ontwikkelt meer zelfvertrouwen
  • U leert uw grenzen te herkennen en weet wat u wel en niet aankunt
  • U verbetert uw spierkracht en conditie
  • U leert op een positieve manier met de gevolgen van kanker om te gaan.

AFP Fysiotherapeuten kunnen u naar uw wensen ”breed” begeleiden in uw revalidatie middels onderstaande expertises of een combinatie van deze expertises.

Individuele behandelingen fysiotherapie:

  • Fysiotherapie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten. Bijvoorbeeld bij schouderproblemen na een borstamputatie.
  • Psychosomatische fysiotherapie
  • Hulp bij terugkeer naar werk eventueel in samenwerking met uw arbo-arts.
  • Fysiotherapeutische behandeling wanneer u niet meer geneest van kanker. Dit noemen we ook wel palliatieve zorg. De behandeling is gericht op klachten voorkomen en/of verminderen en het behouden van de huidige functies.
  • In de terminale fase (de laatste fase) kunnen wij u en/of uw familie bijstaan.
  • Oedeemfysiotherapie
  • Het behandelen / verminderen van vocht in bijvoorbeeld arm, borst of been ten gevolge van het verwijderen van lymfeklieren.
  • Revalidatie fysiotherapie in groepsverband of Individueel
  • Revalidatie in de oefenzaal gericht op het verbeteren van conditie en spierkracht.

“Het bewegen samen met andere lotgenoten was prettig. We begrepen elkaar zonder dat we veel woorden nodig hadden”.

Wij werken inhoudelijk intensief samen met de fysiotherapeuten en medisch oncologisch specialisten van het WZA.
Wanneer U wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut voor vervolgbehandelingen ontvangen wij van uw fysiotherapeut in het WZA een verslag van de behandelingen tot dan toe en hebben onze fysio’s een duidelijk beeld van uw klacht en conditie. Zodat de overgang van de revalidatie soepel verloopt.

AFP-Fysiotherapie werkt samen met Dokter Drenthe voor het TOP programma. TOP staat voor Therapeutisch Oncologisch Programma. TOP is een gecombineerd leefstijl programma met voeding, beweging, stress vermindering en herijken wat echt belangrijk voor je is (zingeving). Het programma werkt met individuele begeleiding en trainen in groepsverband, met als doel klachten te verminderen en kwaliteit van leven te vergroten voor mensen die kanker hebben (gehad). Het programma richt zich op vollediger herstel, verminderen van langdurige klachten (zoals moeheid en pijn) en hervinden van nieuwe balans.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het Netwerk Nazorg Leefstijl en Oncologie (NNLO).

Waarom dit programma

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen, die de ziekte kanker hebben (gehad), baat hebben bij een gezonde leefstijl (voeding, beweging, ontspanning). Het kan een positieve bijdrage leveren aan het herstel van kanker, terugval voorkomen, vermindering geven van veel voorkomende klachten, zoals vermoeidheid, gewichtsproblemen, pijnlijke en stijve gewrichten, verzwakte spieren, angst en/of onzekerheid, balans hervinden in jezelf, gezin, familie, werk en verbetering geven van de algehele gezondheid en kwaliteit van leven. Gezonde leefstijl kan ook het risico verminderen op mogelijke lange termijn bijwerkingen van radio- en chemotherapie, zoals hart- en vaatziekten. Door de diagnose kanker kan je ook beseffen dat je gezonder wilt gaan leven, of meer tijd wilt gaan geven aan onderwerpen die uiteindelijk het allerbelangrijkste voor je zijn maar door drukte, tijdsgebrek, afleiding of andere redenen onvoldoende je aandacht hadden.

Praktisch: Het programma

Gedurende één jaar krijg je een op maat gesneden begeleiding van een multidisciplinair team bestaande uit fysiotherapeuten, diëtist, huisarts en zo nodig een psycholoog met specialisatie in psychologische thema’s rondom kanker. Bij aanvang van het programma krijgt iedere deelnemer zijn/haar eigen specifieke plan van aanpak. Er wordt als groep (5-7 pers) twee wekelijks getraind in de sportzaal onder begeleiding van een fysiotherapeut voor het opbouwen van kracht en conditie en aanleren van praktische ontspanningsoefeningen. De eerste drie maanden ligt de nadruk op de fysiotherapeutische begeleiding. Daarnaast worden deelnemers ieder kwartaal door een huisarts en diëtist begeleid. Er worden ook informatieavonden gegeven met uitgebreidere uitleg over de effecten van gezonde voeding, beweging, stress en slaap. 

Vergoeding

Om in aanmerking te komen voor vergoeding voor de fysiotherapeutische behandeling heeft u een verwijsbrief nodig van uw specialist of huisarts. Bent u momenteel aan het revalideren in een ziekenhuis vraag dan uw fysiotherapeut om een kopie van de verwijsbrief.
Vraag uw fysiotherapeut of zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandelingen.