Oedeemfysiotherapie

Afspraak maken

Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder (MLDV)

 

Bij AFP-Fysiotherapie kan u terecht voor manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder. Deze vorm van fysiotherapie focust zich op de vochthuishouding in het lichaam.

Wanneer oedeem zich manifesteert in het lichaam bestaat er een ophoping van vocht in het weefsel. Dit is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan,- en afvoer van vocht. Het vocht in ons lichaam bevindt zich rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Veel lichaamsprocessen verlopen via vocht, bijvoorbeeld het vervoer van hormonen, immuunreacties en het uitwisselen van stoffen.
Na een ongeval, ziekte of operatie werkt bij sommige mensen de natuurlijke lymfdrainage niet meer optimaal.  De oedeemtherapeut kan dit proces door middel van gecombineerde decongestieve therapie optimaliseren.

 

Behandelingen
Na de diagnose van lymfoedeem is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. De behandeling bestaat uit:
- Manuele Lymfe Drainage,
- Compressie therapie (bandageren)
- Lymftaping
- Oefentherapie
- Huidverzorging
- Advies (cliënt informatie en instructies over hoe men, door middel van zelfmanagement, verdere toename van oedeem kan voorkomen.
Lees meer.